2009. január 31., szombat

VKF XXII. - Bátaszéki csirkepaprikás


A blog első VKF-pályaműve elég kalandos körülmények között született: egy költözés közepette, dobozok hegyén-hátán, az új villanytűzhely debütálásaként. Nem lett olyan gazdag, mint egyébként*, de így is kellő gyógyírt biztosított a pakolásban megfáradt test és elme számára :D

Zárójelben jegyzem meg, hogy egyéb jó tulajdonságai mellett igazi anyatej-booster is, szoptatós anyukaként nagyon sokszor ettem, a krumpli és a tészta kiváló szénhidrát-forrás + a jó meleg tejfölös lé is segít.

Hozzávalók:

5 felső- és 10 alsócomb (csirke)
5-6 nagyobb krumpli
2 nagyobb fej vöröshagyma
2 csomag (250 g) szélesmetélt
2 TV-paprika
2-3 TK pirospaprika,
só, erős (ha valaki szereti)
olaj
1 pohár tejföl

Bő olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, amikor halványrózsaszínes, tűzről levéve beleteszem a pirospaprikát. Kis vízzel krémesre forralom, beleteszem a húst, sózom, ráteszem a hosszú csíkokra szeletelt paprikát, és fedő alatt addig párolom, amíg a hús bő levet enged. Figyelni kell, hogy legyen alatta kis víz, nehogy a paprika és a hagyma leégjen.

Ha a hús bő levet engedett, felöntöm vízzel, annyival, ami ellepi és mégegyszer ugyanannyival. Amikor kb. félig megpuhult, beleteszem a hasábokra vágott krumplit (1 krumpli - 4 hasáb). A levet lehet "nyújtani", csak figyelni kell, nehogy túl híg legyen. Ízlés szerint sózom, ha nem elég piros, pirospaprikát is tehetek bele.

Készre főzöm, tálalás előtt belekeverem a tejfölt (előtte húslével elkeverem, hogy meleg legyen, máskülönben összekapja). Kifőzöm a tésztát, és együtt tálalom. A végeredmény leves állagú kiadós, finom egytálétel lesz. Köszi Zsuzsának a haladékot :)

*Finomabb, ha sokféle hús van benne: csirkemáj, szív, nyak, láb, zúza, hát, szárny.

3 megjegyzés:

Névtelen

És mitől bátaszéki? A dédim odavalósi volt, de mi ezt nem nagyon ettük, ő biztos elfelejtette. :-)

Üdv a csapatban!

sipric

Köszi a köszöntést :)

Nagymamám családja anyai ágon bátaszéki, tőlük származik ez az étel, elmondásuk szerint a "bő lére eresztés" és a szélesmetélt teszi speciálisan bátaszékivé ezt a paprikást.

sipric

Pár faluval arrébb pl. már csipetkével készítik.

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP