2009. február 19., csütörtök

Pangasiusfilé paradicsommártással

A pangasius vagyis cápaharcsa egy trópusi ámde édesvízi halfajta amit azért tartok fontosnak megjegyezni mert általában minden szupermarketben a „tonhal” fakkban található a sütőhekkek, és ilyen-olyan más tengeri halfilék mellett, könnyen léprecsalva ezzel a tengeri halra vágyó háziasszonyt. Nem okoz mondjuk így sem csalódást ez az íze alapján is édesvízi halfajta, mivel kevésbé száraz mint mondjuk egy sima harcsafilé és tökéletesen szálkamentes. Vannak, akik nem annyira szeretik mivel omlósabb és kicsit zsírosabb mint tengeri társai.

Mint minden halfajta, ez is nagyon hamar elkészül ezért én előszeretettel szoktam pl. szombaton ebédre el(ő)készíteni amikor egy egész délelőttös bevásárlás-ügyintézés után percek alatt elővarázsolható a friss ebéd. Ehhez csak idejében ki kell olvasztani a halat és fokhagymás tejbe áztatni. Hogyha petrezselymes krumplit adok hozzá köretnek akkor előre megpucolom a krumplit is, felkockázom és vízzel felöntve a lábossal együtt berakom a hűtőbe, hogy amikor éles üzemmódba váltok akkor csak a tűzhelyre kelljen rakni és megfőzni.

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg pangasiusfilé
2-3 gerezd fokhagyma
½ l tej
2 paradicsomkonzerv (én jobban szeretem a darabolt paradicsomot)
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
bazsalikom, oregano, bors,só
krumpli
petrezselyem
olaj vagy vaj

A beáztatott halfilékről egy konyhai papírtörlővel felitatom a tejet. Sózom és tekerek (kevésbé gasztrosznob napokon szórok) rá egy kis borsot. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek és a halfiléket egy gyors, mindkét oldali lisztbemártás után hirtelen kisütöm (kb 3-4 perc oldalanként). A hagymát felvágom, olajon üvegesre párolom. Ráöntöm a paradicsomkonzerveket, belenyomom a fokhagymákat, fűszerezem és összerottyantom, hogy a paradicsom nyers íze eltűnjön. A hal mellé jól jön a kissé savanykásabb paradicsommártás ezért nem teszek bele egy kis cukrot sem.
Ha a krumpli is megfőtt közben akkor egy kis olajjal vagy vajjal összeforgatom, rávágom a petrezselymet és már csak tálalni kell az egészet. Az előkészületek nélkül az egész kb 20 perc alatt megvan.

Változat: ha van otthon kukorica és vörösbab konzervem, akkor a paradicsommártást egy kicsivel több hagymával készítem, és hozzárakom a kukoricát és a babot. Ilyenkor bazsalikomot nem teszek bele. Mivel ez önmagában már laktatóbb lesz, ilyenkor nem készítek hozzá krumplit.

0 megjegyzés:

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP