2009. február 25., szerda

Szülinapi menü 11 főre :)


Íme egy 4 születésnapot ünneplő családi banzáj menüje.

1. Csirkehúsleves


A csirkehúslevest szívesen főzöm csirkemellfiléből, mert a gyerekek jobban szeretik. A mellet apró kockákra vágom, a répát felkarikázom, és a kettőt együtt olajon megpirítom. ez a kis sült íz különlegesen jó zamatot ad a levesnek. Azonkívül petrezselyemrajongó vagyok, mindig háromszor annyi petrezselymet vagdalok mindenbe mint az előírt adag! :o) A továbbiakat a szokásos módon...

2. Töltött csirkemell-tekercs baconben sütve

A csirkemellfilét vékony szeletekre vágom, nagyon enyhén megsózom.
Elkészítem a tölteléket: apróra vágott vöröshagymát megdinsztelek, rádobok apróra vágott gombát és sonkát...megpárolom. Egy kiflit vagy zsömlét tejbe áztatok, jó alaposan szétmoncsolom és összekeverem a gombás cuccal.
Megtöltöm a csirkemell-szeleteket, baconbe tekerem és tepsiben megsütöm (pici vizet aláöntök).

3. Baconbe tekert máj kakukkfűvel

Hasonlóan járok el mint a csirkemellfilénél, de nincs töltelék és minden májdarabra teszek egy kis ágacska friss kakukkfüvet. Hasonló módon tepsiben megsütöm.

4. Sörben párolt angol marha stew

Két apróra vágott vöröshagymát megdinsztelek, megfuttatom rajta a kockára vágott marhahúst. Sózom, borsozom. Kevés vízzel felöntöm, 2 marhahúsleves-kockát beledobok, felforralom. Beledobok két babérlevelet és egy kis csokor apróra vágott friss kakukkfüvet. 1,5 - 2 dl sörrel meglocsolom, lefedem és puhára párolom (a legjobb kuktában).

5. Angol sültkrumpli

6. Vajban párolt kelbimbó

A kelbimbót megfosztom a külső héjától, alaposan megmosom. Két evőkanálnyi rendes vajat felolvasztok egy serpenyőben, beleteszem a kelbimbót, enyhén megsózom, kis vízzel felöntöm és fedő alatt félig puhára párolom (mi nem szeretjük agyonfőzve).

7. Holland krumplipüré

Pár darab vöröshagymát, sárgarépát és krumplit megpucolok, megmosok és lábosba teszek. A mennyiség ízlések és pofonok kérdése! :o) Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózom és szerecsendióval megszórom. Fedő alatt nagyon puhára párolom. Krumplinyomóval összetöröm, vajjal és kis tejjel habosra keverem.

8. Csokikrémes piskótatorta (franciadrazséval és jégcukorral)

Ez sipric hozzájárulása volt az ebédhez: 6 tojásból piskóta tortaformában megsütve, a krém pedig 20 dkg vaj kikeverve sok (6-7 dkg) rendes kakaóval és sok porcukorral. Ízlésre és emlékezetből csinálta, de azt ígérte, legközelebb leméri az arányokat :) A felnőttekre optimalizált verzióhoz 1 nyers tojás és némi rum is tartozik, de ehhez most túl sok volt a kiskorú.

A krém kikeverésénél fontos, hogy robotgéppel csak előkeverjük, az igazi ízét és állagát a kézi keverés adja meg a recept forrása (=sipric-nagyi) szerint, akitől már majd 30 éve ezt a tortát rendelik az unokák. A krémmel megtöltötte és bevonta a tortát, majd franciadrazséval és jégcukorral díszítette. A legjobb előző este elkészítve, hogy pihenhessen egy fél napot a hűtőben.

2 megjegyzés:

zsizzsik

Az én Nagyikám is mindig ilyen tortát készített nekünk. Mondjuk az nem volt ilyen szépen feldíszítve de az ízét azr rögtön a számban éreztem ahogy a receptet olvastam :))

Le a kalappal, nem lehetett semmi ezt mind elkészíteni!

sipric

Jaja, orange és ijja odatették magukat rendesen :) A január-február-március tele van szülinapokkal, ilyentájt szokott lenni egy össznépi habzsi-dőzsi.

A tortát én is ízemlék alapján csináltam, ezért voltam bajban az arányokkal, persze nem lett OLYAN...

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP