2009. február 8., vasárnap

Tavaszváró zöldborsóleves vajgaluskával

Ha két dologban meg kéne határozni, mi volt nálunk az otthoni házikoszt specialitása, rögtön a lágy ízű tejfölös levesekre és a finom főzelékekre gondolok. Rajongásomat irántuk tovább örökítem a saját "házikosztomra" is, és vadászom a megfelelő recepteket, ötleteket.

Ez most egy hagyományos recept, már nagyon elegünk volt a téli szürkeségből.

Hozzávalók:

1 zacskó fagyasztott zöldborsó
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 közepes hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1-1,5 főzőkanálnyi liszt
olaj
cukor, só
tejföl

a vajgaluskához: (nálunk nokedli néven fut, de ez a hivatalos neve)
1 tojás
kevés olaj
kevés liszt


A répákat felkarikázom, és felmelegített olajon kicsit pirítom (nagyon finom illata van :) ). Rámerem főzőkanállal a lisztet, összekeverem (ha jól tudom, ez a staubolás), és felöntöm kb. 1-1,5 l vízzel inkább kevesebb legyen, és utána pótoljuk), sózom. Megy bele a meghámozott hagyma (egyben) és az apróra vágott petrezselyem. Addig főzöm, amíg a répa félig megpuhul, ekkor beleteszem a fagyasztott borsót. Sózom, én cukrozom is.

Amíg fő, villával vagy kis habverővel elkeverem a tojást az olajjal, kicsit sózom, és annyi lisztet teszek hozzá, hogy lágy nokedlitésztát kapjak. Amikor forr a leves, kiskanállal beleszaggatom, lehet nokedliszaggatóval is, de tényleg rövid idő, és kiskanállal szebb lesz.

Tejföllel tálalom, extra-édesszájúak külön is megcukrozhatják barátok, rokonok és ismerősök furcsálló nézése kíséretében (ehhe :) )

2 megjegyzés:

ijja

Ha az apróra vágott petrezselyemből félreteszel picit, és azt belekevered a galuskába, még ínycsiklandóbb lesz. De ezt csak azért írtam, hogy jelezzem, elolvastam (és megyek a konyhába, bekapok valamit...).

Névtelen

a staubolás a liszttel való szórás. ez a főzés végefelé történik, sűrítés a célja. ma már nem divat, mert nehéz csomómentesen elkeverni. gyönyörű lett az a leves. :))

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP