2009. március 28., szombat

Kossuth-kifli


A barátaim majdnem szentté avattak, mert azt hitték, hogy én sütöttem meg a Sakktáblatortát :D pedig zsizzsik kollegina ügyességét dicséri a mű. Én jóval könnyebb fába süteménybe vágtam a fejszémet késemet: egy igazi békebeli nagymamás recept készült egy régi, kézzel írott füzetből.

Hozzávalók:

12 dkg vaj
25 dkg cukor
1 citrom leve és reszelt héja
4 tojás
12 dkg liszt
tetejére őrölt dió vagy mandula, esetleg durva kristálycukor

A vajat jól elkeverem a cukorral és a tojássárgájával. Nagymamám nem bízik a robotgépekben, az ő tanácsára először géppel jól kikevertem, majd kézi erővel hajtott fakanállal folytattam, amíg jó habos nem lett (lehet, hogy mégis megérdemlem azt a glóriát? ;) ). "Nagyon ki kell keverni, mert csak úgy könnyű és szapora."

Hozzáadom a citrom levét és héját, és a lisztből adagolok a tésztába egy keveset úgy, hogy a citromlébe kerüljön, és először azzal keverem el. Felverem a 4 tojás fehérjét, és felváltva keverek a tésztához egyszer lisztet, egyszer tojáshabot. Kikent, kilisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe teszem, tetejét meghintem darált dióval/mandulával vagy nagyszemű kristálycukorral (olyan kell,a mi nem olvad rá sütés közben) Előmelegített sütőben világossárgára sütni (tűpróba).

1 megjegyzés:

Unknown

Ez mitől kifli?
Valahol elveszítettem a fonalat...

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP