2009. március 10., kedd

Póréhagymás-csirkemelles rakott tészta

Úgy látszik, blogunk számára a március a csirkemell hónapja, zsizzsikhez hasonlóan valahogy nekem is az keveredett ma a sütőmbe. Alapvetően combpárti lévén a csirkemell nálunk valamilyen (lehetőség szerint tejszínes) szmötyi társaságában képzelhető el, ezért boldogan próbáltam ki Andi receptjét dúsítva egy kis póréhagymával.

Hozzávalók:

50-60 dkg csirkemell
fél szár póréhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
fél zacskó (kb. 12-13 dkg) csavart tészta
olívaolaj
1 dl tejszín
kb. fél pohár tejföl
3 dkg vaj + külön a sütéshez + a tál kikenéséhez
1 púpozott EK liszt
3 dl tej
1 nagy csokor petrezselyemzöld
sajt
só, bors, fehér bors, szerecsendió

A tésztát kifőzöm, lecsepegtetem. A csirkemellet ujjnyi darabokra vágom, sózom, borsozom, majd olívaolaj és vaj keverékén átsütöm a karikákra szelt póréhagymával együtt. Ha megsült, kiveszem a húst, és az olajba belenyomom a fokhagymát, a tejföllel elkevert tejszínt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Kicsit átforgatom, majd belekeverem a húst és a tésztát. Kivajazok egy tálat, beleöntöm a húsos-tejszínes egyveleget.

A 3 dkg vajból, a lisztből és a tejből besamelmártást készítek (vajon lisztet megpirítom, bele a megmelegített tej, só, fehér bors, szerecsendió, közepesen sűrűre főzöm), ez megy a tészta tetejére, és erre reszelek rá ipari mennyiségű sajtot. Az eredeti recept előmelegítés nélküli sütőben 200 fokon való sütést ír, én követtem ezt, de nem hinném, hogy túlzottan hőfok és sütésmód-érzékeny étellel állunk szemben, úgyhogy ez variálható. A lényeg, hogy szépen rásüljön a sajt, és gusztusos, ropogós aranybarna kérget képezzen a tetején. Nagyon finom.


A közös konyha(kert) blogról

2 megjegyzés:

Andi

Hát igen, én csak azért ragaszkodom a bemelegítés nélküli sütéshez, hogy ne járjon üresen a sütő, amikor nem is fontos! Tényleg mindegy, de ha nem sütit sütök, akkor így szoktam! :-)
Tök jó, hogy kipróbáltad és hogy ízlett! Pont ugyanilyen szép tálban sütöttem én is, de én nem mertem volna a sütőmben lefényképezni :-)

sipric

A spórolás jogos... A sütőben én is csak Zoom barátom segítségével mertem lekapni a fotóalanyt ;)

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP