2009. április 7., kedd

Sajttekercs

Ezt az aktuális, gyorsan és nagyon könnyen elkészíthető fogást az Anyukámtól tanultam. Így húsvét táján rendre legyártott két-három adag tekercset aztán utána napokig őrt állt a hűtő előtt, hogy megpróbálja megmenteni előlünk. Nem sok sikerrel strázsált és hiába is próbált volna még többet csinálni belőle, akkor sem tudtunk volna betelni vele.
Nagyszerű kiegészítője a sonkatálnak már ha van olyan szerencsés a háziasszony, hogy a család nem pusztítja el még az ünnep előtt.
Most 4 féle töltelékkel készítettem el, két sajttekercset fele-fele töltve. A hozzávalókat így 4x fél adagra adom meg.

Hozzávalók:

-tekercsenként 20-30 dkg eidami sajt (ez a sajtfajta a legalkalmasabb, kísérleteztem mással is de az nem nyújtható olyan jól)

A körözöttes-sonkás töltelékhez:
-kb 6 szelet gépsonka
-fél tégely túró
-fél tubus juhtúró
-egy kis hagyma fele
-őrölt kömény, só, bors, pirospaprika

A túrós-tojásoshoz:
-1 keménytojás
-fél tégely túró
-fél tubus juhtúró
-snidling
-só, bors

A füstölt lazacoshoz:
-100 gr füstölt lazac
-fél tégely ricotta
-1 nagy ecetes uborka
-kis darab hagyma reszelve
-só, bors, (uborkalével savanyítható)

A háromsajtoshoz:
-1 szelet márványsajt
-6 szelet füstöltsajt
-1 tubus sajtkrém
-apróra darabolt dió (opcionális)

Továbbá apró kockára vágott különböző színű paprika, retek, snidling

Először a töltelékeket készítem el. A körözöttes, a lazacos és a háromsajtos változatnál a sonka a füstölt lazac illetve a füstölt sajt nem a krémbe kerül, ezeket félreteszem. A többi alapanyagból elkészítem a krémeket.
A sajtot egy mélyhűtőzacskóba teszem, begumizom zacskó nyakát majd egy vízzel teli lábosban felteszem főni a csomagot. Egy darab folpackot margarinnal vagy vajjal vékonyan megkenek. Amikor látom, hogy a sajt kellően megolvadt, elnyisszantom a zacskó nyakát és az olvadt sajtdarabot a folpackra csúsztatom. A masszát gyors mozdulatokkal kinyújtom kb 3 mm vastagságúra. Az így keletkezett sajtlapot letakarom sonkával / füstölt lazaccal / füstölt sajttal és aztán rákenem egyenletes vastagságban a krémeket (vagy kapásból megkenem a tojásos krémmel a 4. verzió esetében). Megszórom a paprika kockákkal aztán mintha rétest készítenék, a folpack segítségével feltekerem. Hűtőben jól lehűtöm őrködöm felette és aztán vékony szeletekre szelem. Nálunk 8 ember lakott jól ebből az adagból.



Lehet szebben is tálalni ha az ember nem számítja el a tál nagyságát.

4 megjegyzés:

macs

Gyönyörű szép lett! Én is elkészítem Húsvétra! Meddig áll el? Mennyivel előtte szoktad elkészíteni?

zsizzsik

A meddig áll el kérdéskört sajnos nem nagyon tudom megmondani mert ahogy írtam inkább afölött kell őrködni, hogy egyáltalán elálljon valameddig :)
Szerintem folpackba csomagolva felvágás nélkül a hűtőben eláll 2-3 napig. Ami könnyebben romló benne az a füstölt lazac de a többi töltelék szerintem elég jól bírja a strapát.
Ha mondjuk elkészíted húsvétra akkor szerintem kibírja az ünnepeket felszeltelve is.

macs

Köszi! :)

bodza

Szia! :) Klassz tekrecsek, nagyon tetszenek. Megütötte a szemem a ,,fél tubus juhtúró'' és azt szeretném megtudni, hogy milyen fajta, hogy néz ki tubusban, és hol kapható így juhtúró? Megköszönném, ha nem csak itt, hanem az én oldalamon is meg tudnád válaszolni. Előre is nagyon köszönöm a válaszod :)

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP