2009. április 10., péntek

Töltött, fonott kalács

Már nem mertem a címben elétenni a húsvéti jelzőt mert talán idén már idő hiányában nem sok blogolvasónak lesz ideje megcsinálni ezt a receptet az ünnepre. Nevezzük akkor most egy évig vasárnap reggeli kalácsnak vagy ötórai kávékalácsnak, aztán majd jövőre újra felveheti a húsvéti jelzőt pár napra.
A tölteléket el is lehet hagyni (akik mondjuk sonka mellé szeretnék enni) vagy lehet turbósítani is, mákos, diós, túrós formában. Én most egy egyszerűbb, kakaós változatot készítettem el.

Hozzávalók:
-200 ml tej
-60 gr vaj vagy margarin
-30 gr élesztő
-60 gr kristálycukor
-550 gr finom liszt
-1 citrom reszelt héja
-kevés rum aroma (elhagyható)
-4 tojássárga
-csipetnyi só

A töltelékhez:
-4 ek cukrozatlan kakaópor
-4 ek porcukor
- nagyobb diónyi olvasztott vaj/margarin

A kenéshez:
-1 tojás
-1 kk olaj

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A vajat/margarint felolvasztjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk és az összes hozzávalóval kenyértészta állagú tésztává dagasztjuk. Meleg helyen kb 50 perc alatt kétszeresére kelesztjük. Amíg a tészta kel, a kakaóport összekeverjük a porcukorral.
A megkelt tésztát annyi részre osztjuk, ahány fonatú kalácsot szeretnénk készíteni. Minden kisebb bucit egyenként kinyújtunk, kb 40 cm hosszú és 15 cm széles téglalappá. Ha csak hármas fonatot készítünk akkor inkább széltében mint hosszában próbáljuk még nyújtani a tésztát. Megkenjük olvasztott vajjal, rászórunk kb 2-2 és fél evőkanálnyi cukrozott kakaóport és a kanál hátával egyenletesen eloszlatjuk a tésztán. Érdemes egy kb 1 cm széles peremet kihagyni a kakaózásból a tekerés végéhez eső szélen mert amikor feltekerjük a tésztát akkor így "lezárható" a fonat. Értelemszerűen a téglalapokat feltekerjük mint a beiglit és a lezárásokkal lefelé magunk elé tesszük a (3) 4 copfot.
A négyes fonásra álljon itt egy kis képes segítség, remélem kisilabizálható valami belőle:

és így tovább, ahogy a minta adja magát.

A kalácsot még egy fél órát kelesztjük meleg helyen, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Majd a tojás és az olaj keverékével megkenjük. A sütőbe teszünk egy kis jénaiban vagy más hőálló edényben kb egy dl vizet és aztán betoljuk mellé a kalácsot is sülni kb 25-30 percre. Amikor szép barna a teteje, akkor kész.


0 megjegyzés:

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP