2009. május 5., kedd

Nizzai saláta (Salade niçoise)

Írtam már, hogy egy ideje fogyókúrázom? Ha esetleg nem tűnt volna fel a feltett receptekből (gondolom nem) akkor most itt egy valódi, könnyű saláta ami azért jó mert nem kell összekeverni az összes hozzávalót és utána kipiszkálni a nemkívánatosakat, hanem egy saláta alapra helyezendőek a különböző kalóriadúsabbnak mondható alkatrészek. Így egyfelől azok is jóllakhatnak vele akik nem diétáznak, akik meg erre kényszerülnek azoknak a lelkiismeretükre van bízva, hogy mennyit spórolnak meg a feltétekből.
Próbáltam a neten keresgélni egy autentikus nizzai változatot. Rengeteg eredetibbnél eredetibb verzióval találkoztam, van aki krumplit is rak hozzá van aki articsókát, megint mások tonhalat vagy édesköményt. Valójában az évszakoktól is függ a hozzávalók variációja. Én most Annie konyhájából választottam egy szimpatikus receptet és adtam hozzá egy kis krumplit is, hogy fokozzam a tartalmasságát.

Hozzávalók:

1 fej saláta
1 piros kaliforniai paprika
3 nagy paradicsom
1 jó marék zöldhüvelyű zöldbab
1 kigyóuborka
1 fej fehér hagyma (most csak lilát kaptam, egyébként a fehér hagyma egy kissé édeskésebb mint a vörös vagy a lila)
2 keménytojás (azért ebből szerintem mehet több is)
4 ajóka (szardella, ringli) filé
1 doboz tonhalkonzerv
1 marék olivabogyó (kb 10 dkg)
4-5 szem salátakrumpli

Az öntethez:
2 ek ecet
6 ek olivaolaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A zöldbabot megfőzöm és hagyom kihűlni (ha kell, előtte darabokra vágom). Így teszek a tojásokkal és a krumplival is. A salátát alaposan megmosom majd lerázogatom a levelekről a vizet. Egy pár levelet félrerakok, ezekkel bélelem majd ki a tálalásnál a salátástálakat, a többi levelet pedig csíkokra tépkedem. Megpucolom a keménytojásokat és elnegyedelem őket, ugyancsak cikkekre vágom a paradicsomokat is. Az uborkát, a paprikát, a főtt krumplit és a hagymát felkockázom.
Elkészítem az öntetet, ehhez a sót és a borsot feloldom az ecetben majd hozzákeverem apránként az olajat. Végezetül beleaprítom a fokhagymát.
Egy nagy salátástálban összekeverem a salátacsíkokat, a zöldbabot, a paprikát, a paradicsomot, a hagymát, az olivát és az uborkát, majd megöntözöm az öntet felével.
Tálaláskor szétosztom a salátalevéllel kibélelt tálkákba a salátaalapot, a tetejére rendezem a felvágott tojást, a tonhalat, a krumplikockákat és az ajókát majd megöntözöm a maradék mártással. Friss baguette-tel vagy magos zsömlével esszük.



Ajókát ez esetben nem kaptam de most kibírtuk anélkül is.

0 megjegyzés:

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP