2009. június 23., kedd

Brassói aprópecsenye

Mielőtt még teljesen elsorvadna a blogunk, feldobok egy szinte alapreceptet, ötletként a "mit főzzek ma?" kérdésre. Már csak a borsószezon aktualitásának okán is.

Hozzávalók:

-800 gr pulykamell vagy sertés karaj/tarja/comb
-150 gr húsos szalonna
-300 gr zöldborsó
-4 fej fokhagyma
-2 nagy fej hagyma
-1,5 dl száraz fehérbor
-1 csokor petrezselyem
-majoránna, só, bors, olaj


A húst megmosom, letörlöm és csíkokra vágom. A hagymát és a szalonnát felkockázom. A zöldborsót puhára párolom egy külön edényben.
Kevés olajon megpirítom a szalonnát, kiveszem a pörcöket és a visszamaradt zsíradékban nagy lángon megpirítom a húscsíkokat. A húst is kiveszem a serpenyőből és ha kell pótolok egy kis olajat a következő lépéshez, a hagyma üvegesre pirításához. Ahogy a hagyma kész, visszarakom a húscsíkokat és a szalonnakockákat a serpenyőbe, rányomom a fokhagymagerezdeket, összeforgatom az egészet, majd fehérborral leöntöm és hagyom elfőni az alkoholt. A pulykahúsnak elegendő ennyi idő a puhára párolódáshoz, a disznóhúst még egy kevés ideig hagyni kell. Hozzáteszem a zöldborsót. Fűszerezem majoránnával, sóval, borssal, petrezselyemzölddel és éppenhogy összeforralom az egészet. Sültkrumplival szeretem a legjobban.



3 megjegyzés:

sipric

Jé, te is a Zöldborsós Iskola híve vagy? :) Ahogy olvasgattam más recepteket, sőt, brassóis hitvitákat(!) mindig a zöldborsó a konfliktus-gócpont.

Mi ohne zöldborsó csináljuk: krumpli hasábra vágva, olajban kisüt, olajban sok fokhagyma pirít, utána fokhagymákat kiszed, mert megkeseredik, hús csíkokra, vékonyan lisztbe forgatni, hirtelen megpirítani a fokhagymás olajban, bors és majoranna bele, hasábburg összekever, hagyni kicsit, hogy összeérjen, és lehet tálalni. Tejfölös ubisali (ehhe) musthave.

sipric

Ja, és a lelke a sok fokhagyma és a markáns majoranna-íz.

zsizzsik

Nálam zöldborsó nélkül elképzelhetetlen a dolog :)) És koviubi-t adok ubisali helyett hozzá ;))De legalább majoránna és fokhagyma fronton megvan az egyetértés.

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP