2009. május 21., csütörtök

Epres túrótorta




A héten eltettem egy pár liter bodzaszörpöt. Nagyon szeretem a bodzát és gondoltam, hogy csinálok egy bodzás fánkot (recept itt az oldal alján) de elméreteztem a mennyiséget és arra nem maradt már bodza. Önmagában a bodzaszörpből nem jutott eszembe semmilyen desszert ötlet de aztán a párom hazaállított két kiló gyönyörűséges eperrel. Az eper és a bodza frigyéből pedig csak jó szokott kisülni, így lett ez a tortácska.

Hozzávalók 10 szelethez (18 cm-es tortaformához):

2 púpozott ek liszt
1 púpozott ek keményítő
3 tojás
3 ek cukor
1 kk sütőpor

fél kg eper
250 gr túró
3 dl joghurt
1 citrom leve és héja
cukor ízlés szerint
1 csomag zselatin
1,5 dl bodzaszörp

A tortaformát kibéleljem sütőpapírral, a sütőt bemelegítem 180 fokra. A tojásfehérjét felverem a cukorral kemény habbá, a lisztet, a keményítőt és a sütőport összeszitálom. A tojássárgát habosra keverem, majd váltakozva, óvatos keverés mellett hozzáadom a fehérjét és a lisztes keveréket. A tésztát a formába öntöm és megsütöm. Hagyom kihűlni és két lapra vágom.
Az epret megmosom, lecsumázom, félreteszek egy pár egyforma szemet a díszítéshez. 4-5 szemet összepépesítek, a többit félbevágom.
A zselatint beáztatom a bodzaszörp felébe (ha túl sűrű a szörp akkor egy kicsit higítani kell). A túrót áttöröm szitán, hozzáadom a joghurtot, belereszelem a citromhéjat, beleszűröm a citromlevet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot adok hozzá. A zselatint felolvasztom, majd kanalanként hozzádolgozom a túrókrémet. A krémet két részre osztom, az egyik felébe belekeverem a pépesített epret.
Mindkét piskótalap vágott felét meglocsolom bodzaszörppel. A kapcsos tortaforma oldalát újra kibélelem sütőpapírral, belehelyezem az alsó piskótalapot, beborítom felezett eperrel és ráöntöm az epres túrókrémet. Ráhelyezem a második piskótalapot, erre öntöm a sima túrókrémet, majd az egészet a hűtöbe teszem, hogy teljesen megdermedjen a zselatin. Tálalás előtt félbevágott eperszemekkel díszítem.


2009. május 16., szombat

Best kakaóscsiga in town


Bréking! Kedvenc pékség-cukrászatom, a BCS elkezdte belvárosi terjeszkedését: két új boltot nyitott a Lehel-piacon, egyet az aluljáróban, egyet pedig a Príma Pékkel szemben. A város legjobb túrós pogácsája, kakaós csigája, de olyan extra finomságok is vannak, mint kapros-túrós croissant, tönkölyös croissant, kókuszos-kakaós minicsiga, hú, nagyon jó, és ha előre betelefonálsz, félreteszik neked, sz'al überkirályság.

Én mostanában vagy nem főzök, vagy főzetek :) vagy olyat főzök, ami alulról verdesi a blogolhatóság határait, ehhe. Most például elárulom a képhez tartozó titkos családi receptet: végy 2 doboz Cserpes natúr joghurtot, fél kiló szamócát, a joghurtokat öntsd egy tálba, turmixod bele a szamócák felét, a maradékot vagdosd bele, ízesítsd egy kis mézzel és vaníliakivonattal, a gyümölcs gondosan félretett szép példányaival díszítsd a tetejét, tedd hűtőbe egy éjszakára. Most is ott van, várja a bevetést, a kívül rekedtek izgalma meg egyre fokozódik...

2009. május 9., szombat

Kapros-joghurtos csirke (2x)


Egy újabb darab a "csuszpájzos csirke"-sorozatból. Volt már póréhagymás-rakott tésztás, krémsajtos-tejszínes, ez most kapros-joghurtos lett, mert ez volt itthon.

Hozzávalók:

60-70 dkg csirkemell
1 csokor kapor
1 közepes fej hagyma
1,5 pohár joghurt
2 fakanál liszt
olaj


A csirkemellet ujjnyi darabokra vágom, sózom, forró olajban fehérre sütöm, majd egy tányérra szedem. A lisztet megpirítom (ugyanabban) az olajban, belekeverem az apróra vágott kaprot, a 4 cikkre szelt hagymát. Visszateszem a csirkét, és kis vizet (előrelátóbbak:húslevest) aláöntve puhára párolom. Ha kész, beleöntöm a joghurtot, és átforralom. Rizzsel ettük.

Csajszi is kapott belőle (rizzsel leturmixolva), ez adta az ötletet, hogy a KJCS-t hidegen is hasznosítsuk. Leturmixoltam (rizs nélkül :) ), kicsit hagytam, hogy összeérjenek az ízek, és szuper kis szendvicskrém lett barna magos kiflihez.

2009. május 5., kedd

Nizzai saláta (Salade niçoise)

Írtam már, hogy egy ideje fogyókúrázom? Ha esetleg nem tűnt volna fel a feltett receptekből (gondolom nem) akkor most itt egy valódi, könnyű saláta ami azért jó mert nem kell összekeverni az összes hozzávalót és utána kipiszkálni a nemkívánatosakat, hanem egy saláta alapra helyezendőek a különböző kalóriadúsabbnak mondható alkatrészek. Így egyfelől azok is jóllakhatnak vele akik nem diétáznak, akik meg erre kényszerülnek azoknak a lelkiismeretükre van bízva, hogy mennyit spórolnak meg a feltétekből.
Próbáltam a neten keresgélni egy autentikus nizzai változatot. Rengeteg eredetibbnél eredetibb verzióval találkoztam, van aki krumplit is rak hozzá van aki articsókát, megint mások tonhalat vagy édesköményt. Valójában az évszakoktól is függ a hozzávalók variációja. Én most Annie konyhájából választottam egy szimpatikus receptet és adtam hozzá egy kis krumplit is, hogy fokozzam a tartalmasságát.

Hozzávalók:

1 fej saláta
1 piros kaliforniai paprika
3 nagy paradicsom
1 jó marék zöldhüvelyű zöldbab
1 kigyóuborka
1 fej fehér hagyma (most csak lilát kaptam, egyébként a fehér hagyma egy kissé édeskésebb mint a vörös vagy a lila)
2 keménytojás (azért ebből szerintem mehet több is)
4 ajóka (szardella, ringli) filé
1 doboz tonhalkonzerv
1 marék olivabogyó (kb 10 dkg)
4-5 szem salátakrumpli

Az öntethez:
2 ek ecet
6 ek olivaolaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A zöldbabot megfőzöm és hagyom kihűlni (ha kell, előtte darabokra vágom). Így teszek a tojásokkal és a krumplival is. A salátát alaposan megmosom majd lerázogatom a levelekről a vizet. Egy pár levelet félrerakok, ezekkel bélelem majd ki a tálalásnál a salátástálakat, a többi levelet pedig csíkokra tépkedem. Megpucolom a keménytojásokat és elnegyedelem őket, ugyancsak cikkekre vágom a paradicsomokat is. Az uborkát, a paprikát, a főtt krumplit és a hagymát felkockázom.
Elkészítem az öntetet, ehhez a sót és a borsot feloldom az ecetben majd hozzákeverem apránként az olajat. Végezetül beleaprítom a fokhagymát.
Egy nagy salátástálban összekeverem a salátacsíkokat, a zöldbabot, a paprikát, a paradicsomot, a hagymát, az olivát és az uborkát, majd megöntözöm az öntet felével.
Tálaláskor szétosztom a salátalevéllel kibélelt tálkákba a salátaalapot, a tetejére rendezem a felvágott tojást, a tonhalat, a krumplikockákat és az ajókát majd megöntözöm a maradék mártással. Friss baguette-tel vagy magos zsömlével esszük.



Ajókát ez esetben nem kaptam de most kibírtuk anélkül is.

2009. május 2., szombat

Halas rakottas

A linkeskedés után álljon itt egy laktató egytálétel receptje.

Hozzávalók:

1 kg tengeri halfilé
80 dkg krumpli
6 dl joghurt
1 nagy fej hagyma
1 ek mustár
3 ek kapribogyó
2 tojás
1 doboz konzerv kukorica (vagy 20 dkg mirelit)
25 dkg sajt
só, bors, babérlevél, olaj

A joghurtot leszűröm, vagyis egy pelenkával (ami ugye minden háztartásban akad) vagy ritkább szövésű konyharuhával kibélelek egy szűrőt, ebbe borítom a joghurtot és egy tál fölött hagyom, hogy kicsepegjen a leve. A krumplit sós, babérleveles vízben félpuhára főzöm. A hagymát kockákra vágom, olajon megpárolom. Ha mirelit kukoricából dolgozom azt is megpárolom, a kaprit apróra vágom. A halat 2-3 cm széles csíkokra szelem, enyhén sózom és borsozom.
A kicsepegtetett joghurtot összekeverem a tojásokkal, a kaprival, a mustárral, sóval és borssal majd beleforgatom a kukoricát és a hagymát.
Egy hőálló tál aljára karikázom a félpuha krumplit, ráteszem a felcsíkozott halat, majd az egészre ráöntöm a joghurtos-kukoricás masszát. A tetejét megszórom reszelt sajttal és 200 fokos sütőben kb 45 perc alatt készre sütöm.
Zöldsalátával vagy savanyú uborkával tálalom és bizony jól csúszik hozzá egy pohár száraz, fehér bor.

.

2009. május 1., péntek

Még mindig segít a süti

Siessetek, van még egy pár darab receptfüzet! (a részletekért katt a képre)

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP