2010. január 29., péntek

Felvágott helyett I. - Májkrémek

A kollégákhoz hasonlóan én is különböző trükkökkel próbálom igazi hússal helyettesíteni a kereskedelmi forgalomban kapható húsétel-paródiákat, visszanyúltam például az örök klasszikus házi májkrémhez. A nagymamai recept helyett (zsíron hagyma dinsztel, hosszúkás darabokra vágott máj megsüt rajta, apróra szeletelt főtt tojással 2x átdarálni, tetejére citromot csöpögtetni) két különböző ízesítéssel kísérleteztem.

Az alap ugyanaz: csirkemájat kisebb darabokra vágom, fele vaj-fele libazsír keveréken megsütöm, nem agyon-, meg-. A májat összeturmixolom (talán aprítógépben jobb) a következőkkel:

1. verzió

Máj + tejföl, mustár, só, bors, majoranna, kis olvasztott libazsír, ha még kell.

2. verzió (Piszke receptje inspirálta)

Máj + tejszín, kakukkfű, só, bors, kisebb darabokra vágott aszalt szilva.

Mindenből ízlés és kívánt állag szerint, a majorannából/kakukkfűből legyen jó sok. Egy éjszakát mindenképpen álljon a hűtőben fogyasztás előtt, csorgassunk rá vékony réteg olvasztott libazsírt, hogy ne száradjon ki.

6 megjegyzés:

Piszke

Én is gondolkoztam már az aszalt szilvás verzión, de csináltam sárgabarackos pástétomot egész májból, így a szárított barack lesz a következő jelöltem At hiszem az aszalt szilva kicsit "férfiasabb" a mazsola és a barack kicsit lágyabb ízhatás :)

Kocek

Ajánljam figyelmedbe ezt: http://kockas.comxa.com/index.php/kremek/2530-francia-majpastetom#yvComment2530
és ezt: http://kockas.comxa.com/index.php/kremek/444-majas-zsir-avagy-majkrem#yvComment444?

sipric

Férfiasabb :) ez találó. Ha már aszalt barack, Piszke, ezt láttad? http://fakanal.freeblog.hu/archives/2010/02/03/Aszalt_barackos_hsgombcok/

sipric

Kocek köszi a tippeket! A hagymás verziót lehet, hogy majd kipróbálom, hagyományos családi receptben van. Csak úgy utálok hagymát vágni :o

Kocek

Aprítógép?

Amúgy a másik ezekszerint mégsem ízlett szilveszterkor? :-))

sipric

Dehogynem ízlett!

Aprítógép még nincs, de komoly ígéretet kaptam egy szülinapi ajándékra.

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP