2009. január 17., szombat

Rakott kel

Az egyéves miatt próbálok magunknak olyan ételeket kitalálni, hogy egy füst alatt - a szükséges változtatásokat eszközölve - az ő ebédjét is el tudjam készíteni. Óvatos voltam eddig a hozzátáplálással, de már szépen haladunk a "normál" étkezés felé leszámítva azt a nem elhanyagolható körülményt, hogy csajszikám az ételek állaga tekintetében kissé faxnis, tehát passzírozgatok rendületlenül. Cserébe bármit megeszik, amennyiben a bármi nem tartalmaz joghurtot és 1x1x1 mm-nél nagyobb egybefüggő ételdarabot.

Kísérletezéseim soron következő tárgya a kelkáposzta volt, kölöknek főzelék, nekünk rakott formában.

Hozzávalók:

1 kelkáposzta
50 dkg darált sertéshús
1 közepes hagyma
rizs (2 zacskó gyors rizs)
2 kis doboz tejföl + a tálaláshoz még 1
2-3 gerezd fokhagyma
sajt a tetejére
só, bors, paprika

A káposztát megmosom, a leveleket sós vízben felteszem főni pár gerezd fokhagyma társaságában. A gyerkőcnek kiválasztok 4-5-6 finomabb zsengébb levelet a közepéről, és megcsinálom a főzelékét. Pörköltalapot készítek (olajon apróra vágott hagyma üvegesre pirít, tűzről levéve pirospaprika bele) majd tűzre visszatéve darált húst jól belekeverem, sóval, kevés borssal ízesítem és kis vízzel megpárolom benne. Eközben kifőzöm a két zacskó rizst (tudom, béna dolog, de rettegek a rizsfőzéstől, Uncle Ben's a barátom).

Egy jó öblös tűzálló tálat kivajazok, és ebben a sorrendben fektetem le a rétegeket: kellevelek - rizs - hús- sok tejföl - kel- rizs- hús- sok tejföl - kel - tejföl - sajt. Mi elég tejfölománok vagyunk, 2 kis doboznyi simán elfogyott a készítéshez + tálaláskor a tányérban még kapott egy kicsit.

Előmelegített sütőben addig sütöm, amíg szépen ráolvad a sajt, és megbarnul a teteje.

0 megjegyzés:

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP