2009. szeptember 27., vasárnap

Kapros-zöldbabos-csirkés egytál

Az eredeti recept csincsilláé, nem is variáltam rajta sokat, csak az arányok és az alapanyagok kicsit mások, ez egy "hűtőtakarítós" vacsora volt. Nem tudok pontos mennyiségeket írni, nálam most a zöldbab dominált, kicsit több húst elbírt volna, de ennyi volt itthon :)

zöldbab (friss kb. 40 dkg + ecetes lében eltett kb. 20 dkg)
csirkecomb (kb. 50 dkg)
2 hagyma
1 nagy tejföl
1-2 főzőkanál liszt
1/2 csokor kapor (1 egészet is elbír)
1-1 paprika, paradicsom (opcionális)
só, pirospaprika
olaj

Pörköltalapot készítek. A csirkecombokat kifilézem, a húst - amennyire lehet- megpróbálom hasonló méretű darabokra vágni. Olajban hagymát pirítok, ha üveges, bele a hús, fehéredésig sütöm. Tűzről le, bele a pirospaprika, elkeverem, alacsony lángon kevés víz hozzáadásával párolom, ekkor mehet bele a paradicsom/paprika, amit most elfelejtettem.

Amikor a hús félig megpuhul, beleteszem a zöldbabot, és kevés víz hozzáadásával együtt főzöm-párolom őket. Főzelék és leves esetén a "rézsútban-lehelletvékonyan vágott" zöldbab híve vagyok, de ehhez valahogy jobban passzolnak a kis durungok. Fontos, hogy tényleg kevés víz legyen, akkor igazán jó, ha jó tömör a szaft.

Ha már majdnem kész, hozzáadom a felvagdosott kaprot, a végén a tejfölben elkeverem a lisztet, apránként higítom a szafttal, amíg langyos nem lesz, és akkor behabarom, átforralom, és kész is.

Eltalált választás volt a csirkecomb, pont megpuhult együtt a zöldbabbal. Az ecetes lében eltett zöldbab savanykás íze is nagyon passzolt. Finom azon melegében, bár másnap valószínűleg még jobb. Kenyérrel ettük.

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP