2008. december 22., hétfő

Adventi sült pulykacomb

Nem vagyok még annyira gyakorlott szakács, hogy ne hozzon zavarba egy cirka 3 kilós pulykacomb látványa, amit a kezembe nyomnak "Csinálj belőle ebédet" felszólítással. Az elkövető (az apám) szerencsére receptet is mellékelt hozzá lépésről lépésre követhető instrukciókkal, ld. alább.

Az étel elnevezése csalóka (bocs, kedves keresők :) ) nincs benne fahéj vagy szegfűszeg, pláne fenyőmag ;) azért adventi, mert ma ettük, az Aranyvasárnapi sült pulykacomb túl kommerciális, a Sült pulykacomb túl mezítlábas név lenne egy ilyen dőzs kajához.

Hozzávalók:

jó nagy pulykacomb
szalonna
fokhagyma
hagyma
zsír
Piros Arany
mustár
fűszerek: só, bors, majoranna, rozmaring, babérlevél, esetleg sült csirke fűszersó

"Megmosod, szárazra törlöd, egészben beleteszed egy jénaiba, vagy mélyebb, kisebb tepsibe. Megsózod, néhány fokhagymagerezdet beledugsz a húsba (persze előtte késsel ki kell szúrni a lyukat a fokhagymának), mind a két oldalát bekened mustárral és piros arannyal (nem kell sok, a keveredett szín nem lesz éppen barátságos), borsozod, kis majoránna, több rozmaringport rá
(jobb a rozmaringág, ha van). Ha van otthon valami sült húsra való fűszered, abból is szórjál rá. A tetejére tehetsz egy-két szelet szalonnát is.

A szokásosnál több zsírt tegyél alá (hogy maradjon majd finom pecsenyezsír kenyérre), egy hagymát elnegyedelsz, mellé teszed, egy fél paradicsom és paprika sem árt bele, meg egy nagyobb babérlevél, s néhány gerezd fokhagyma. Egy egész pici vizet is öntsél rá. Lefeded (jénai, vagy fóliával a tepsit), beteszed a sütőbe. Néha megnézed, megfordítod, tetejét a zsírjával
meglocsolod. Amikor megsült, a zsírjára le kell sütni, hogy ne legyen víz a pecsenyezsírod alján."

Köretnek tört krumplit és roppanósra főzött, majd vajon kicsit átsütött sárga- és fehérrépát adtam.

0 megjegyzés:

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP