Epres túrótorta
A héten eltettem egy pár liter bodzaszörpöt. Nagyon szeretem a bodzát és gondoltam, hogy csinálok egy bodzás fánkot (recept itt az oldal alján) de elméreteztem a mennyiséget és arra nem maradt már bodza. Önmagában a bodzaszörpből nem jutott eszembe semmilyen desszert ötlet de aztán a párom hazaállított két kiló gyönyörűséges eperrel. Az eper és a bodza frigyéből pedig csak jó szokott kisülni, így lett ez a tortácska.
Hozzávalók 10 szelethez (18 cm-es tortaformához):
2 púpozott ek liszt
1 púpozott ek keményítő
3 tojás
3 ek cukor
1 kk sütőpor
fél kg eper
250 gr túró
3 dl joghurt
1 citrom leve és héja
cukor ízlés szerint
1 csomag zselatin
1,5 dl bodzaszörp
A tortaformát kibéleljem sütőpapírral, a sütőt bemelegítem 180 fokra. A tojásfehérjét felverem a cukorral kemény habbá, a lisztet, a keményítőt és a sütőport összeszitálom. A tojássárgát habosra keverem, majd váltakozva, óvatos keverés mellett hozzáadom a fehérjét és a lisztes keveréket. A tésztát a formába öntöm és megsütöm. Hagyom kihűlni és két lapra vágom.
Az epret megmosom, lecsumázom, félreteszek egy pár egyforma szemet a díszítéshez. 4-5 szemet összepépesítek, a többit félbevágom.
A zselatint beáztatom a bodzaszörp felébe (ha túl sűrű a szörp akkor egy kicsit higítani kell). A túrót áttöröm szitán, hozzáadom a joghurtot, belereszelem a citromhéjat, beleszűröm a citromlevet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot adok hozzá. A zselatint felolvasztom, majd kanalanként hozzádolgozom a túrókrémet. A krémet két részre osztom, az egyik felébe belekeverem a pépesített epret.
Mindkét piskótalap vágott felét meglocsolom bodzaszörppel. A kapcsos tortaforma oldalát újra kibélelem sütőpapírral, belehelyezem az alsó piskótalapot, beborítom felezett eperrel és ráöntöm az epres túrókrémet. Ráhelyezem a második piskótalapot, erre öntöm a sima túrókrémet, majd az egészet a hűtöbe teszem, hogy teljesen megdermedjen a zselatin. Tálalás előtt félbevágott eperszemekkel díszítem.
Az epret megmosom, lecsumázom, félreteszek egy pár egyforma szemet a díszítéshez. 4-5 szemet összepépesítek, a többit félbevágom.
A zselatint beáztatom a bodzaszörp felébe (ha túl sűrű a szörp akkor egy kicsit higítani kell). A túrót áttöröm szitán, hozzáadom a joghurtot, belereszelem a citromhéjat, beleszűröm a citromlevet és ízlés szerinti mennyiségű cukrot adok hozzá. A zselatint felolvasztom, majd kanalanként hozzádolgozom a túrókrémet. A krémet két részre osztom, az egyik felébe belekeverem a pépesített epret.
Mindkét piskótalap vágott felét meglocsolom bodzaszörppel. A kapcsos tortaforma oldalát újra kibélelem sütőpapírral, belehelyezem az alsó piskótalapot, beborítom felezett eperrel és ráöntöm az epres túrókrémet. Ráhelyezem a második piskótalapot, erre öntöm a sima túrókrémet, majd az egészet a hűtöbe teszem, hogy teljesen megdermedjen a zselatin. Tálalás előtt félbevágott eperszemekkel díszítem.
3 megjegyzés:
na, ezt naaagyon megkóstoltam volna!!! nem tudtam rávenni Pé-t, hogy túrós epertortát süssön a szülinapomra, csak epres lett, de az is nagyon nyami volt.
nagyon jó ötlet a bodzaszörpös izesités, én is nagy szörpgyártó voltam, aztán egyedül ittam mindig, mostmár ihatnák a gyerkők, de itt nincs. :(
Bodzaszörpöt lehet csinálni szárított bodzából is. Talán úgy találnál, nem?
Még nem csináltam szárítottból de az anyósom esküszik rá, hogy ugyanolyan finom.
Mulberry outlet Guests at the luncheon enjoyed a menu designed and prepared by Newport Beach Marriott executive chef Adrien Sbrana. karen millen dresses outlet
Megjegyzés küldése