2009. június 25., csütörtök

Kakaós csiga, croissant, túrós batyu, vagyis vajas leveles tészta.

Általában szokott lenni a mélyhűtőmben egy-egy csomag leveles tészta vagy vajas leveles tészta. Nagyszerű szolgálatot tesznek amikor gyors sörkorcsolyákra, friss reggelire áhítozunk vagy vendégváró falatkákat kell gyorsan előállítani. Csak annyit tudtam ezekről a tésztákról, hogy borzasztóan macerásak de igazából soha nem néztem alaposan utána, hogy mennyire helytálló ez a megállapítás. Mivel nem szeretem a kész (és mű) dolgokat, ezért csak tovább birizgálta a kérdés a fantáziámat.
A recept után kutatva még egy jó oldalra is leltem, ahol nem csak a vajas hajtogatott tésztát magyarázzák el videóval, hanem az összes alap tésztafajta elkészítését. Azoknak, akik nem tudnak németül, most zanzásítva itt a recept. De ha nem elég érthető ahogy leírtam, minden mozzanata megvan képekben is a belinkelt oldalon.
A saját megjegyzésem pedig annyi, hogy a vaj helyetti margarin használat agyonvágja a receptet, illetve, hogy a citromhéjat el lehet hagyni ha valaki a sima vajas croissant ízt szeretné élvezni ugyanis eléggé hangsúlyosan érződik egyébként a citromhéj. Élesztőből szerintem nem kell egy teljes kocka, kevesebb is elég.
Végezetül tényleg macerásabb mint elővenni a hűtőből a kész tésztát, de mivel nem igényel állandó jelenlétet a dolog szerintem nem vészes az elkészítése. Meg lehet csinálni egy munkafolyamatot, aztán úgyis állni kell hagyni ami alatt bőven mással foglalkozhatunk.

Hozzávalók:
-1 kocka élesztő
-50 dkg liszt
-200 ml szobahőmérsékletű tej
-30 gr cukor
-1/2 tk só
-2 tojás
-360 gr vaj
-1/2 citrom reszelt héja

A lisztbe morzsolom az élesztőt, hozzárakom a cukrot, a sót, a tojásokat, a tejet és a citromhéjat valamint 60 gramm vajat. A hozzávalókat tésztává gyúrom, szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztem (kb. 30 perc). Amíg a tészta kel, elkészítem a vajas lapot. Ehhez egy folpackra négyzet alakban elrendezek 300 gr, szeletre vágott, hideg vajat, a folpack széleit behajtom és sodrófával egyenletes vajlapot nyújtok (kb 20x20 cm) amit aztán beteszek a hűtőbe kb 20 percre hűlni.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kinyújtom kétszer akkorára, mint amekkora a vajas lapom. A hideg vajas lapot a tészta közepére rakom és mintha egy borítékot hajtanék, betakargatom tésztával. Összenyomogatom a borítékhajtás éleit és az így kapott, réteges, tészta-vaj-tészta négyszöget 1 cm vastagságú hosszúkás lappá nyújtom. A tészta rövidebbik oldalait a közepére hajtogatom majd mint egy könyvet, még egyszer félbe hajtom és 30 percre a hűtőbe teszem. Ezután letörlöm az izzadtságot a homlokomról és felpolcolom a lábamat.
A kihűlt tésztapárnát széthajtás nélkül újfent kinyújtom, megint összehajtom és megint beteszem 30 percre a hűtőbe. Amikor kiveszem a hűtőből 7-8 milliméter vastagságúra nyújtom, croissant esetén háromszögeket, túrós batyunál négyzeteket vágok ki belőle. Kakaós csigánál nem vagdosok semmit. Megtöltöm a tésztákat, tetszőlegesre formázom (a kakaós csigánál kb 2 cm vastag szeleteket vágok a feltekert tésztából) és még 30 percig konyharuha alatt kelesztem a süteményeket. Ezalatt bemelegítem a sütőt 180 fokra. Tejes-tojásos keverékkel megkenem őket és kb 30 perc alatt aranybarnára sütöm.

2 megjegyzés:

Névtelen

I will not concur on it. I think polite post. Specially the title-deed attracted me to review the intact story.

Névtelen

Good brief and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP