2010. február 28., vasárnap

Csokoládépite

Avagy "Klercsa néni-féle". Igazi békebeli süti. Karácsonyra szoktuk csinálni, nem mintha annyira bonyolult lenne, hogy kiérdemelné ezt a státuszt, csak valahogy így alakult. Most megfűztem a nagyit, hogy mutassa meg, és jól jártam, mert végre tudom, hogy kell szakszerűen elmorzsolni a lisztet a vajjal késes robotgép híján.

Hozzávalók

a tésztához:

15 dkg vaj
18 dkg liszt
1 tojás sárgája
4 EK hideg víz

töltelékhez:

5 tojás + az előző fehérje
20 dkg cukor
15 dkg őrölt dió
1 tábla étcsoki (de ne túl keserű, én Boci 50%-ost használtam)
kevés reszelt citromhéj (kb. 1/3, de ízlés szt)

A vajat gyors mozdulatokkal elmorzsolom a liszttel. Gyorsan összegyúrom a tojássárgával (a fehérjét félreteszem a töltelékhez) és a vízzel, majd két részre osztom, az egyik picit nagyobb legyen, mint a másik. Kivajazok-lisztezek egy tepsit, sütőpapír és teflon nem játszik, mert a tepsiből kell a végén kivágni a szeleteket.

Lisztes gyúródeszkán kinyújtom a tésztákat úgy, hogy tepsinagyságú és -alakúak legyenek. Először a kisebbet csinálom meg, félreteszem a gyúródeszkán, ez lesz a teteje - figyeljünk arra, hogy mindig legyen alatta liszt, nem nagy élmény a vékony tésztát felvakargatni és sávokban leszedni. A nagyobb cipót ugyanolyan vékonyságúra és alakúra nyújtom, majd lesz egy kis reszli, ezt tegyük félre, jó lesz a tetejét foldozgatni.

Az alját belefektetem a tepsibe (ez nem könnyű, mert vékony a tészta, de koncentráljunk a végeredményre).

Most jön a krém. A tojássárgákat habosra keverem a cukorral. Megolvasztom a csokit, hozzáadom, a citromhéjat is. Felverem a tojásfehérjéket, majd felváltva a dióval óvatosan a csokis masszába forgatom.

A krémet ráöntöm a tepsiben lévő tésztára, eligazgatom, majd a teteje-tésztát ráillesztem, ez se könnyű, ha nincs konyhalányunk, de a gyúródeszka sodrófa segít. Szép sorban megszurkálom villával, és tűpróbáig sütöm. Langyosan megszórom porcukorral.

2 megjegyzés:

zsizzsik

Húúú, ez végzet süti! Csak kerüljek már végre megint konyha közelébe, biztosan megcsinálom!
Nem akarok nagyon okostojásnak tűnni, de próbáltad a tésztát nyújtófa segítségével belehengergetni a tepsibe? (Nyújtófára felteker, tepsi fölé áttranszportál, tepsiben leteker)

sipric

Tiszta hülye vagyok, persze, hogy a sodrófa segít, nem a gyúródeszka :D javítom.

házikoszt   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP